Hoofd menu

Binnen de grenzen van de Liemers zijn zo'n 15 schutterijen en schuttersgilden actief. We zien ze vooral tijdens de plaatselijke kermissen en schuttersfeesten. Het begrip "kermis" staat in onze Liemers voor veel meer dan draaimolen, reuzenrad en botsauto's...
Kermis staat voor samenzijn, ontmoeten, processie kijken, soep en koude schotel met de hele familie op zondagmiddag, oude vrienden terugzien en feest vieren.

De activiteiten van de schutterijen tijdens de kermisdagen ( schuttersfeesten) vormen de kapstok. Rond de aloude tradities van vendelzwaaien, koningschieten, marcherende mannen in burger met houten geweren, hakkende bielemannen en nog veel meer, vindt vooral de ontmoeting plaats.

Over al die schutterstradities is veel te vertellen. Het uiterlijk vertoon van kleurige vendels, indrukwekkende uniformen en marsmuziek is de buitenkant die op zichzelf al meer dan de moeite waard is. Toch is dat niet de enige waarde van de schutterijen. Die ligt vooral besloten in het aloude devies van de schutterijen: broederschap, trouw en dienstbaarheid. Een devies dat in termen van deze tijd ook wel wordt vertaald met betrokkenheid, respect en sociale verbondenheid. Daar ligt de ware traditie die schutters met de paplepel wordt ingegoten en die van ouders op kinderen als vanzelf wordt doorgegeven. Die maakt dat iedereen niet alleen gelijk is, maar zich ook gelijk kan voelen. Een traditie ook die je het heerlijke besef geeft dat je deel bent van deze gemeenschap.

 

Deze blog is gepubliceerd op deliemershelemaalgoed.nl in januari 2015

FacebookG+Twitter