Hoofd menu

Koningsparen, schuttersvrienden, dames en heren, jongens en meisjes…
Het thema van deze viering is “Samen op weg”. - “Samen op weg”.
120 jaar geleden, om precies te zijn op 26 juli 1896 werd schutterij Onderling Genoegen opgericht. We hebben dat in juni samen gevierd en het is goed om daar tijdens deze viering ook heel even bij stil te staan.

120 jaar bestaat ook de band tussen schutterij Onderling genoegen en de R.K. kerkgemeenschap in Duiven. Dat merken we op veel manieren. Het begon al in 1896, het jaar van de oprichting van de schutterij, toen de toenmalige pastoor Westerman de eerste beschermheer werd van de schutterij. En dat loopt door tot in het heden. Zo bevestigen we ieder jaar op maandagochtend onze band met de wereldlijke ÉN geestelijke autoriteiten tijdens de “Eed van trouw” hier buiten op het Remigiusplein.
Ook de “schuttersmis” is sinds mensenheugenis een niet weg te denken onderdeel van de Duivense kermis en de schuttersfeesten van Onderling Genoegen. Oók anno 2016. Sinds 1968 wordt deze schuttersmis gecombineerd met de viering voorafgaand aan de jaarlijkse processie. Een processie overigens die al veel ouder is dan de schutterij.
Door de combinatie van onze schuttersmis en de processieviering wordt de verbondenheid van de schutterij met de Duivense geloofsgemeenschap nog eens extra bevestigd. De processie is immers van ons allemaal.
Gisteren zijn we “samen op weg” gegaan in de viering van kermis en schuttersfeest. Vandaag gaan we Samen op weg in de processie. Juiste deze viering en de processie geven ons de kans om ook in deze dagen van uitbundig feest en ontmoeting heel even stil te staan en ons te bezinnen op het geweldige gevoel dat het woordje “samen” ons schenkt.
Samen vieren, samen drinken, samen ontmoeten, samen herinneringen ophalen, maar ook samen gedenken, samen danken en samen bezinnen en stilstaan bij de diepere gedachten achter ons bestaan.
“Samen op weg”, een geweldig gevoel..
Ik wens u allen een fijne viering.

FacebookG+Twitter